Ai văzut-o pe şantiere sau la staţiile de betoane, preluând betonul proaspăt pregătit pentru a fi utilizat mai departe pe şantiere. Are capacitate mare de transport, se deplasează rapid şi eficient şi îţi oferă calitate excelentă pentru betonul de folosit în proiectele tale de construcţii. Discutăm astăzi despre cifa de beton, un tip de vehicul extrem de popular şi de util în construcţii, pe şantiere, dar şi la staţiile de betoane.
Cifa de beton este simplu de folosit, are preţuri excelente la închiriere sau la cumpărare, poate avea acces chiar şi în cele mai complicate zone, acolo unde condiţiile de deplasare nu sunt chiar cele mai bune. Şefii de şantier şi muncitorii o vor aprecia şi o vor căuta ori de câte ori este nevoie de un beton proaspăt preparat de calitate, gata să fie pus rapid în operă pe şantier, în funcţie de aplicaţiile la care s-a gândit constructorul.
Structura unei cife de beton în construcţii şi avantaje
Folosită în proiecte de construcţii diverse, cifa de beton este un vehicul specializat destinat transportului betonului proaspăt de la staţia de betoane la şantierul unde este nevoie de betonul respectiv. Autobetoniera sau mixa de beton, cum mai este cunoscută cifa de beton, are o serie de caracteristici tehnice care o individualizează.
Tamburul rotativ sau cilindrul rotativ, un element principal al cifei de beton, esenţial, este special proiectat pentru amestecarea continuă a betonului pentru a se preveni solidificarea înainte de a ajunge pe şantiere.
Capacităţile de încărcare diferă în funcţie de dimensiunea cifelor de beton, putem avea 4 sau chiar 10 metri cubi de beton în ele, sistemele de încărcare şi descărcare permit betonului să fie încărcat în tambur la staţia de betoane şi descărcat la locul de turnare via banda transportoare.
Mobilitatea cifelor de beton este foarte mare, multe sunt montate pe şasiuri de camioane, deplasarea pe diverse terenuri este simplă, nu mai este nevoie să ocoleşti ca să ajungi la locul de turnare a betonului. Turnările vor fi mereu de calitate, betonul ajunge „proaspăt” la destinaţie datorită cifei de beton. Consistenţa şi omogenitatea betonului se menţin pe tot parcursul transportului, structurile din beton obţinute sunt durabile şi rezistenţe.
Ce avantaje are cifa de beton folosită în construcţii? După cum am văzut deja avem un transport mai eficient al betonului, cantităţi mari se pot transporta rapid şi eficient. Se adaugă păstrarea calităţii betonului, materialele nu ajung să îşi schimbe proprietăţile, să se întărească, consistenţa betonului turnat este aceeaşi.
În zonele greu accesibile betonul va ajunge în continuare cu cifele de beton de ultimă generaţie. Lucrările vor continua, se respectă toate deadline-urile asumate, constructorul poate să se ocupe în continuare de orice fel de lucrări care presupun folosirea de beton proaspăt.
De ce să foloseşti cifa de beton în proiectele tale de construcţii?
Nu mai amesteci betonul manual pe şantier, nu mai ai nevoie de oameni şi pentru această activitate, ei se pot duce spre alte zone ale şantierului în lucru, acolo unde chiar este nevoie de mână de lucru. Economiseşti aşa timp şi bani, betonul este turnat mereu rapid, costurile totale ale proiectului şi cu şantierul se reduc simţitor.
Volumul de beton transportat este variabil, deci este permisă ajustarea în funcţie de specificaţiile unui anumit proiect din construcţii. Versatilitatea aplicaţiilor pentru cifa de beton este garantată.
O poţi folosi şi când este vorba de clădiri rezidenţiale, comerciale, pentru fundaţii, stâlpi, plăci din beton, la infrastructură, poduri, drumuri, tuneluri, unde este nevoie de mult beton de calitate, de construcţii industriale, fabrici şi depozite, proiecte speciale, lucrări de consolidare, reparaţii sau renovări diverse. Eficienţa, calitatea şi costurile asociate proiectelor din construcţii se vor îmbunătăţi per total odată ce ai ales să foloseşti şi să investeşti în cifa de beton.
Capacitatea medie a unei cife de beton este de 0.01 şi 0.015 metri cubi, dar valorile reale ale capacităţii sale depind de o mulţime de alţi factori. Acest parametru al cifelor de beton este influenţat şi de condiţiile de depozitare şi de manipulare ale betonului folosit.
Greutatea unei cife de beton este mare, are până la patru osii, motoarele sunt puternice însă, de peste 400 CP, ceea ce înseamnă că te bazezi mereu pe viteze de deplasare mari raportat la greutatea şi dimensiunea cifelor de beton.
Eficienţa cifei de beton pentru proiectele tale din construcţii este justificată prin mobilitate şi flexibilitate, nu mai produci betonul pe şantiere, ai mereu beton proaspăt la dispoziţie, producţia este continuă, ai control total asupra calităţii betonului şi asupra proprietăţilor sale, betonul se toarnă continuu, se accelerează ritmul de lucru pe şantiere mai complexe.
Se livrează şi cantităţi exacte de beton, amestecul este consistent mereu, se respectă specificaţiile tehnice ale proiectelor, nu mai apar erori de compoziţie pe care le tot sesizăm în amestecurile manuale.
Faci economii pe termen lung, nu mai ai nevoie de instalarea unei staţii de mixare pe şantiere, mai ales dacă nu ai proiecte în construcţii de amploare. Controlul riguros asupra calităţii betonului, manipularea şi turnarea betonului cu cife de beton reduce riscurile de accidente şi de erori umane.