Sfaturi pentru întreținerea aparatului de cafea: Cum să prelungești durata de viață a echipamentului?

Ca orice aparat electronic din locuinţa noastră şi aparatul de cafea are nevoie de întreţinere periodică şi de mentenanţă profesionistă regulată. Întreţinerea unui aparat cafea prelungeşte durata de viaţă a echipamentului şi îţi garantează preparea unei cafele ca la carte, rapid şi în siguranţă în fiecare zi.

Pe lângă indicaţiile din manualul produsului sunt şi câteva sfaturi simple legate de întreţinerea aparatului de cafea, pe care, dacă le vei urma întocmai, vei avea rezultate excelente fără costuri suplimentare şi te vei bucura de cea mai aromată cafea pregătită imediat când ai mai mare nevoie de ea.

De ce este necesară mentenanţa şi întreţinerea periodică şi zilnică la aparatele de cafea?

Ce se poate întâmpla dacă nu ai o mentenanţă regulată pentru aparat cafea de acasă sau de la birou? Apar depozite de minerale şi calcar, se blochează sistemul de dozare a cafelei, creşte timpul de preparare a băuturii delicioase.

Reziduurile uleioase acumulate în exces pot să deterioreze gustul şi aroma cafelei, cafeaua devine prea acidă şi prea amară, reziduurile de lapte pot să contribuie la răspândirea bacteriilor şi la apariţia mirosurilor neplăcute în jurul aparatului de cafea.

Dacă nu se repară la timp orice fel de părţi stricate ale aparatului de cafea putem avea o ceaşcă de cafea cu reziduuri neplăcute sau chiar cu apă prea multă.

Specialiştii recomandă o mentenanţă profesionistă o dată la 6 luni cel puţin dacă nu folosim prea mult aparatul de cafea, iar dacă suntem mari consumatori de cafea la fiecare 3 luni vom avea nevoie de o mentenanţă profesionistă şi o curăţare profundă a dispozitivului. Cu cât stăm mai mult şi nu întreţinem corect un aparat cafea, cu atât vom plăti mai mult pentru mentenanţa profesionistă periodică.

Şi cum ştii că aparatul de cafea are nevoie de mentenanţă, de întreţinere? Nu mai curge cafeaua la fel de repede în ceşti, cafeaua arată ciudat şi are un gust schimbat faţă de cel obişnuit, aparatul arată din ce în ce mai murdar la exterior şi la interior, în zonele unde poţi avea acces şi vezi ce se întâmplă zilnic.

Având grijă zilnic şi periodic de aparatul de cafea vei face şi economii considerabile, vei avea băuturi excelente, gusturi şi arome perfecte de fiecare dată, iar durata de viaţă a aparatelor va fi una mult mai mare. Când ai de gând să vinzi aparatul de cafea vechi ca să îţi cumperi altul nou valoarea sa de piaţă va fi mult mai mare dacă l-ai întreţinut în mod corect şi regulat.

Întreţinerea corectă pentru aparatele de cafea

Întreţinerea zilnică a aparatului de cafea:

  • Citeşte cu atenţie manualul aparatului de cafea înainte să te ocupi de mentenanţă;
  • Elimină zilnic zaţul şi reziduurile de cafea din aparat, din filtre;
  • Verifică apa, laptele, boabele de cafea pentru următoarea preparare şi înlocuieşte dacă este nevoie, curăţă cu atenţie zona de alimentare;
  • Spală şi curaţă filtrele cu apă călduţă şi lasă-le la uscat;
  • Spală şi curaţă bine rezervorul de apă al aparatului de cafea;
  • Spală tăviţă de scurgere de la aparat cafea;
  • Curăţă exteriorul aparatului de cafea cu o cârpă moale, din microfibră;
  • Curăţă şi detaşează spumantul de lapte imediat după ce a fost utilizat în pregătirea cafelei;
  • Curăţă duzele pe unde iese cafeaua preparată cu atenţie pentru a evita înfundarea lor;
  • Curăţă garniturile şi elementele detaşabile din plastic sau din metal cu apă călduţă şi o soluţie specială pentru igienizare, curăţare aparate de cafea;
  • Săptămânal va fi demontat aparatul şi se vor curăţa cu atenţie rezervorul de apă, râşnita, dacă există, sistemul de dozare a cafelei;
  • Săptămânal curăță componenta de preparare a cafelei, foloseşte şi ciclurile de curăţare automată ale aparatelor.
  • Întreţinere periodică, profesională şi curăţare profesională:
  • E recomandată la 3-6 luni sau mai des, dacă apar probleme frecvente;
  • Va include eliminarea depunerilor şi curăţare profesionistă boiler aparat cafea;
  • Verificarea stării tubulaturii, sistemelor de alimentare cu apă, firelor şi panourilor electronice;
  • Evaluarea debitului de apă şi a presiunii din aparat;
  • Evaluarea şi remedierea problemelor de la sistemul de încălzire a apei;
  • Înlocuirea de garnituri, fitinguri cu probleme;
  • Reglarea măcinarii şi a râşnitei, dacă există;
  • Curăţarea şi evaluarea rezervorului de apă;
  • Înlocuirea filtrelor de apă la 6 luni;
  • Lubrifierea periodică a componentelor mobile, mecanisme de măcinare diverse, aplicarea lubrifiantului recomandat de producător se va face conform manualului de utilizare;

Alte sfaturi importante pentru o mentenanţă cât mai simplă a aparatelor de cafea:

Foloseşte doar apa filtrată pentru a preveni acumulările de calcar, pentru a te putea folosi de aparat cafea pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Cumpără cafea de calitate şi doze care au cafea de calitate, dacă foloseşti capsule pentru aparatele compacte, evita boabe uleioase de cafea dacă ai râşnită.

Respectă întotdeauna capacitatea maximă a aparatului, nu îl supraîncărca, nu umple prea mult rezervorul de apă, compartimentul pentru boabele de cafea. Ţine cont de importanta reviziilor periodice şi solicită specialiştilor o revizie tehnică anuală, nu contează cât de des foloseşti aparatul său cât de bine merge, ca să eviţi apariţia unor probleme grave pe viitor şi scurtarea duratei de viaţă a dispozitivului tău.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *